|







Karate reprezinta o arta martiala de autoaparare in care loviturile de brat sau de picior, acompaniate de respiratia adecvata si de kiai (strigat cu spirit), sunt executate din pozitii stabile. Mai mult decat lupta, karate-ul dezvolta disciplina, autodisciplina, atitudinea pozitiva si idealuri nobile.
Antrenamentul in karate se efectueaza la niveluri diferite (incepatori, intermediari, avansati) si se compune din trei parti: kihon, kata si kumite. In antrenamentul de karate se urmareste dezvoltarea acurateti tehnicii, a vitezei, fortei, kime-ului si spiritului de lupta.
Kihonul se ocupa cu invatarea tehnicilor de baza. Acum elevii studiaza pozitiile, loviturile si miscari simple. In functie de cum stapaniti tehnicile din kihon, la fel de corect veti reusi sa lucrati kata (o insiruire de miscari in centrul unor adversari imaginari care ataca).
Kumite inseamna lupta. In kumite se acorda o foarte mare importanta zonelor vulnerabile (fata, gat, plexul solar, coaste, organe genitale, etc.) ale corpului uman, care pot fi atacate prin diverse lovituri. In competitiile obisnuite de karate zonele care pot fi atacate si punctate sunt foarte clar delimitate si exclud punctele vulnerabile. De asemenea lupta trebuie sa fie non contact sau semicontact, adica in permananta control al tehnicii.
Karate-ul este o activitate alerta, in care ai nevoie de multa energie si concentrare. Fiecare antrenament incepe cu o incalzire sistematica in care toti muschii corpului sunt angrenati. Respiratia are un rol foarte important in karate; de asemenea contractarea-decontractarea, procedeul care permite aruncarea, explozia tehnicilor in tinta. Relaxarea in karate nu inseamna totala deconectare, este mai mult o stare a mintii, o stare de spirit in care putem percepe absolut totul fara a ne indrepta atentie catre ceva anume. Flexibilitatea este un alt factor important in karate: ofera viteza si usurinta in tehnica.
In karate nu conteaza masa sau forta, de aceea este o arta martiala excelenta pentru femei.
Karate este un sistem excelent de a tine in forma si armonie corpul si mintea. Nu este un sport de sezon (se poate practica pe orice vreme) si nu tine cont de varsta, rasa, sex, religie. Astfel dojo-ul devine un mic univers in care cu totii suntem egali, dar, evident diferiti.
Karate-do inseamna viata prin karate. Nu mai este vorba despre sport sau competitie ci despre un mod de viata, cand incerci sa aplici zi de zi ceea ce inveti in dojo. Invers este valabil?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu